Planeta Pata Rât

Planeta Pata Rât

afis_planeta_pata_rat1

 

 

 

Marginalitatea urbană avansată este noua formă de excluziune, fiind caracterizată de cumularea penuriei economice, depravării sociale, diviziunii etno-rasiale și violenței publice în aceleași zone urbane suferinde.

Din păcate acest fenomen îl găsim și în România, cel mai cunoscut fiind marginalitatea urbană clujeana, care a dus la formarea unei comunități în apropierea rampei de gunoi municipale, găzduind azi circa 1500 de persoane. Locuirea în așezămintele de pe și din apropierea rampei de gunoi a orașului Cluj (în zona Pata Rât) este o manifestare a marginalității avansate, sau a spațializării și excluziunii sociale în mediu urban.

Folosind, vrând-nevrând, Pata Râtul drept loc al căminului, dar și ca loc de muncă, populația zonei a crescut de la patru familii de romi stabilite acolo la sfârșitul anilor 1960 (în epicentrul vechii gropi de gunoi), până la circa 1500 de persoane, câte numără azi. Covârșitoarea majoritate a locatarilor este de etnie romă și trăiește în sărăcie extremă, în condiții sub-standard de locuire.

Din punct de vedere social, în funcție de gradul de izolare de restul orașului, diferitele grupuri se consumă sub tensiunile economiilor informale și subterane bazate pe exploatarea celor mai vulnerabili. Inexistența unui cadru legal în care să se desfășoare colectarea deșeurilor, face ca groapa de la Pata Rât să ’înghită’ deopotrivă adulți și copii.

Planeta Pata Rât este o colecție (limitată) de fotografii în care se regăsesc situațiile amintite mai sus. Copii exploatați de către părinți sau rude, adulți exploatați de către firmele care procesează deșeurile, mediu toxic in care oamenii muncesc si trăiesc, un oraș care nu vede, nu vrea sa vadă sau nu poate sa vadă ce se întâmplă la marginea lui, o lume rupta din obișnuitul multora dintre noi sunt doar câteva dintre elementele care descriu Planeta Pata Rât.

Veniți așadar la Carol 53 pentru a va informa/discuta despre ce se întâmplă acolo și, de ce nu, a propune soluții reale pentru aceasta ’planetă’.

Expoziția se deschide pe data de 6 septembrie 2013 și va putea fi vizitată până pe 15, aceeași lună.

__________________________________

Foto: Marius Pop                           www.photoalbuma.com

Locație:  Casa Carol 53                www.casacarol53.wordpress.com

Text (partial): Eniko Vincze      www.criticatac.ro

Statistică expoziție:                         www.gloc.ro

Facebook:                                            www.facebook.com/casacarol53 | www.facebook.com/PhotoAlbuMa

Anunțuri

Despre Carol 53

Casă în curs de resuscitare. Nod cultural și de voie bună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: