Rezultatele Concursului de arhitectura – Amenajarea unei curti si a unei mici anexe – Bulevardul Carol I nr. 53, Bucuresti

12268617_1039658149388060_430744781_o

Update:

Echipa Carol 53 impreuna cu Stefan Bortnowski si sponsorii Holcim si ViaRustik au bucuria sa anunte castigatorii concursului de arhitectura ” Amenajarea unei curti si a unei anexe, Bd. Carol I, Nr. 53 ”.

Premiul intai se acorda proiectului echipei formata din Arh.Anca Gavrila, arh. Andra Jurgiu, arh. Raul Timis:

Premiul 1

Premiul doi se acorda proiectului propus de echipa Poteca: Arh. Peisagist Alexandru Gheorghe, Arh. Interior Valentina Puzdercă, Arh. Peisagist Corina Tranca:

premiul 2(01) premiul 2(02) premiul 2(03) premiul 2(04)

iar premiul trei se acorda proiectului propus de arh. Adina Tudor:

premiul 3(01) premiul 3(02)

 Membri juriului s-au intalnit duminica ora 12:00 . Au participat la intalnire : Dan Popovici – general manager ViaRustik, arhitect Bogdan Demetrescu-presedintele juriului, arhitect Serban Sturza, Razvan Popovici -violonist director festival Sonoro, Lucian Sandu-Milea- proiect Carol53, Solot Dan – proiect Carol 53, arhitect Stefan Bortnowski, proprietar al imobilului. Intalnirea a debutat cu  prezentarea membrilor juriului si o scurta vizita introductiva in curtea casei. Dupa ora 12:30 fiecare membu a facut un clasament conform optiunii personale.  Astfel s-au remarcat 3 proiecte dintre cele 6 expuse spre evaluare. Pana la ora 15, membrii juriului au discutat proiectele cu argumente pro si contra la fiecare dintre propuneri. In intervalul 15-16, autorii a 4 dintre proiectele expuse au avut o scurta intrevedere cu membrii juriului aducand completari si argumente in sustinerea proiectelor lor, totodata ei au raspuns intrebarilor membrilor juriului. Dupa intalinirea cu concurentii juriul a reluat discutia in legatura cu proiectele propuse spre premiere si au votat clasamentul final.

 

Membrii juriului au apreciat simplitatea solutiei laureate ce sustine diversitatea si dinamica evenimentelor proiectului Carol 53, relatia cu intrarea casei, trimiterea metaforica catre un ”aluat” din beton ce se curbeaza in extemitati oferind astfel locuri de stat, oportunitatea de a se propune noi functiuni anexei de la intrare si experienta in proiectare de scenografie a echipei pariticipante.

Proiectul clasat pe locul doi a fost apreciat pentru diversitatea in materialele folosite din gama celor produse de Holcim si ViaRustik, preocuparea pentru detalii si  experienta in proiectare de arhitectura si peisagistica a echipei.

Proiectul clasat pe locul trei a fost apreciat pentru raportul dintre partea acoperita cu beton si spatiul verde .

La concurs au mai participat trei proiecte : echipa  David Alexandru, Oana Popescu, Ioana Mircea, echipa : Elena Stoian, George Macovescu, Andrei Gutu si echipa  Horia Spirescu, Ana Constantinescu.

 Echipa Carol 53 impreuna cu Stefan Bortnowski si sponsorii  Holcim si Via Rustik multumeste tuturor concurentilor pentru interes si participare.

Expozitia cu proiectele ce au participat la concurs poate fi vizitata pana in data de 5 ianuarie, pentru vizita puteti suna la 0742537986.

 


 

Preambul

Stefan Bortnowski, arhitect, proprietarul imobilului si promotorul ideii, in partenariat cu Holcim, Via.Rustik si cu echipa Proiectului «Carol 53» sponsorii si sustinatorii ideii, invita tinerii arhitecti la un concurs de arhitectura pentru amenajarea curtii si a unei anexe a casei din bulevardul Carol I, 53, sectorul 2, Bucuresti.

Initiatorii concursului doresc ca prin propunerile de amenajare rezultate din acest concurs sa sustina demersul de integrare a casei Carol 53 in mediul cultural emergent din Bucuresti,.

Concursul urmareste gasirea unei solutii inovatoare de amenajare a curtii imobilului, care sa puna in valoare spatiul exterior casei, intr’o forma care sa serveasca activitatilor publice si celor cu caracter restrans, organizate de echipa Proiectului «Carol 53». Amenajarea va integra si o mica cladire anexa existenta la intrarea in curte pe limita de proprietate, ca legatura structuranta intre spatiul public, strada si cel privat, curtea.

Initiatorii concursului au ca obiectiv realizarea propunerii castigatoare in perioada imediat urmatoare concursului. Deasemenea ei doresc sa ofere arhitectului laureat oportunitatea de a se confrunta cu o misiune completa de arhitect pentru realizarea amenajarii. Castigatorul concursului isi va asuma deci, dupa conceptia unei solutii inovatoare, detalierea proiectului, directia generala a executiei lucrarilor, organizarea receptiei lucrarilor si urmarirea interventiilor in perioada de garantie.

Context

Casa de pe Bulevardul Carol I, numărul 53, a fost construita în 1912 de către arhitectul Radu Culcer pentru avocatul Mihail Pașcanu. Casa a ramas in familia Pascanu pana dupa razboi. In 1952 a fost nationalizata si transformata în sediul sindicatelor raionului 1 Mai !

In 1997 mostenitorii familiei, Stefan si Ioana Bortnowski, isi recupereaza proprietatea.

Proprietatea a fost introdusa, fara consultare, pe lista monumentelor istorice categoria B, printr’o procedura ilegala, atacata in justitie.

Din iunie 2012 proprietarii sustin initiativa echipei Proiectului «Carol 53».

Proiectul «Carol 53» est un mediu deschis care stimulează, încurajează și promovează inițiativele persoanelor sau grupurilor de persoane, oferind un cadru neutru în care parți divergente sau convergente ale societății își pot confrunta și dezbate ideile, redefini comunicarea între ele și contura noi raporturi între generații, ocupații și interese în scopul dezvoltării orașului și culturii acestuia.

Proiectul «Carol 53» se desfasoara pe doua planuri, unul urmarind participarea activa la dezvoltarea culturii in Bucuresti prin gazduirea si organizarea de evenimente, celalalt urmarind stoparea degradarii casei prin lucrari de protectie si conservare.

In cei trei ani de activitate Proiectul «Carol 53» a organizat si gazduit peste trei sute de evenimente, si a demarat lucrari de prima urgenta pentru stoparea degradarii casei. Din martie 2015, Proiectul «Carol 53» se dezvolta ca un hub de ateliere creative, punand la dispozitie o parte din spatiile casei pe perioade determinate de timp unor persoane sau grupuri ce doresc sa dezvolte proiecte cu impact in dezvoltarea sociala si culturala a orasului.

In prezent in spatiile casei isi desfasoara activitatea un colectiv de aproximativ 10-15 persoane din diverse domenii, arhitectura, arta decorativa, mestesug, ecologie, teatru, muzica, pictura si serigrafie.

Tema Concursului

Suprafata curtii este de 235 mp.

Curtea serveste accesul in casa si are amenjate in spate doua garaje unde in prezent isi desfasoara activitatea doua ateliere, unul de tamplarie si unul de arta decorativa. In fundul curtii alaturi de un plop inalt este amenajata o scena de aproximativ 18 mp. In cadrul Proiectului «Carol 53», curtea a gazduit targuri de hand-made si mestesug, spectacole de teatru, proiectii de film si serate muzicale cu aproximativ 100 de spectatori.

Pentru Proiectul «Carol 53» curtea casei est un loc de intalniri si voie buna pe care doreste in viitor sa-l deschida mai mult comunitatii. Calitatea activitatilor propuse comunitatii va trebui sa fie sustinuta de viitoarea amenajare a curtii care sa asigure o atmosfera calda si primitoare.

Concursul urmareste propunerea unei amenajari ce trebuie sa integreze si sa sustina deschiderea spatului curtii catre un public numeros (pana la 150 de persoane) care va zabovi in curte cel putin pe durata evenimentelor.

Dat fiind ca Proiectul «Carol 53» este un proiect generic legat de un demers programatic, nu de un loc fix, solutia propusa trabuie sa serveasca atat utilizarii publice si semipublice generate de “Proiectul Carol 53” in actuala rezidenta pentru viitorul apropiat, cat si utilizarii private intr-o dezvoltare pe temen lung a locului.

Dorind sa extinda activitatea si sa participe la salvarea de la distrugere a altor spatii si caldiri aflate in degradare se poate lua in considerare posibilitatea unui caracter de mobilitate a amenajarii curtii ori a unor elemente din amenajare (“curte mobila”) in ideea demontarii si reasamblarii lor in alt loc al orasului. In cazul ca aceasta abordare ar fi considerata in solutia propusa, curtea demontabila trebuie sa lase, in urma deplasarii elementelor, un spatiu curte amenajat destinat unei case de locuit private.

Solutia de amenajare a curtii va trebui sa contina deasemenea propuneri de tratare a vecinatatilor pe tot perimetrul curtii, cu precadere punerea in valoare a calcanelor imobilelor vecine.

Suprafata anexei este de 26 mp

Anexa este un mic corp de cladire parter, fosta ghereta de paza, situat linga gardul proprietatii spre strada. Anexa este compusa din patru incapari ce in prezent au urmatoarele utilizari : spatiu de expunere/galerie in incaperea mica de la strada, spatiu de depozitare cargo-biciclete pentru proiectul Uleiosul, un spatiu de depozitare si o baie dezafectata.

Spatiul anexei va fi amenajat ca o articulatie intre spatiul privat al curtii si spatiul public al strazii. Amenajarea va incuraja si sustine iradierea spatiului curtii in spatiul public in incercarea de a decrispa frontiera intre cele doua spatii, astazi violent antagonice (stationare pe trotuar, blocarea accesului de autovehicole garate, interstitii transformate in cos de gunoi, etc.)

Amenajarea anexei va trebui sa integreze o toaleta publica destinata activitatilor desfasurate in curte.

Propunerea de amenajare pentru curte si anexa trebuie sa acompanieze si sa sustina demersul lansat de Proiectul «Carol 53» de integrare a spatiului casei in reteaua culturala emergenta a Bucurestiului.

Realizarea propunerii laureate fiind prevazuta in perioade imediat urmatoare concursului, participantii vor trebui sa tina imperativ seama, incepand de la conceptia solutiei, de fezabilitatea tehnica si economica a acesteia. Pentru a raspunde acestui criteriu, propunerile vor trebui sa integreze caracteristicile precise ale sitului, sa contina toate elementele necesare functionarii optimale a spatiului exterior si sa aiba un grad de tehnicitate adaptat contextului.

Alte cerinte,

spatiu verde intre 15-25%,

rezolvarea scurgerii si evacuarii, eventual colectarea, apei de ploaie,

accesul carosabil, de la poarta principala pana in vecinatatea garajelor din spatele curtii

racordarea la utilitati a anexei,

iluminatul, sonorizarea,

semnalizare/afisaj pentru Proiectul «Carol 53», cu vizibilitate publica

mobilarea permanenta si temporara

stationarea bicicletelor

spatiu de depozitat doua pubele pentru gunoi

Propunerile vor tebui sa utilizeze extensiv si expresiv gama de materiale produse de catre compania Holcim si Via.Rustik in forme cat mai inovatoare. Folosirea materialelor din gama Holcim si Via.Rustik este un imperativ de calificare a propunerilor de solutii.

Propunerile vor trebui sa includa estimarea totala a costurilor lucrarilor corespunzatoare solutiei.

Conditii de participare

Concursul este deschis arhitectilor liberali***

Varsta maxima a arhitectului trebuie sa fie de 35 de ani la 31.12.2015.

Arhitectii sunt incurajati sa formeze, pentru concurs, echipe pluri-disciplinare (peisagist, inginer, etc.)

Arhitectului laureat i se va propune un contract de misiune competa de arhitect pentru realizarea proiectului.

Misiunea completa a arhitectului va cuprinde,

comunicarea permanenta cu clientul,

precizarea solutiei si dezvoltarea proiectul de concurs,

obtinerea autorizatiilor eventual necesare,

realizarea proiectului si detaliilor de executie si a descriptivului lucrarilor,

definirea costului definitiv al lucrarilor,

definirea planingului de santier,

organizarea eventualelor licitatii de lucrari,

discutiile cu antreprizele pentru pregatirea santierului,

directia generala a lucrarilor pe santier,

redactarea si comunicarea catre client si antreprize a minutelor de santier,

coordonarea securitatii santierului,

verificarea situatiilor de plata ale antreprizelor si redactarea propunerilor de plata catre client,

convocarea si organizarea receptiei lucrarilor,

decontul definitiv al lucrarilor,

urmarirea interventiilor in perioada de garantie, un an, dupa receptia lucrarilor.

Arhitectul va trebui sa realizeze si sa afiseze vizibil la limita proprietatii, inainte de inceperea lucrarilor, un panou de santier, format 1m x 2m, pe care va fi mentionat, Client Nume, Arhitect Nume – nu se admite mentiunea Proiectant sau denumirea comerciala, Sponsor HOLCIM,Via.Rustik, Antrepriza Nume. Pe panoul de santier va figura o imagine virtuala a proiectului, precum si mentiunile reglementare.

*** Arhitect liberal este arhitectul care detine titlul Arhitect cu drept de semnatura, si care exercita profesia independent, asumandu’si intreaga responsabilitate profesionala pentru conceptia si executia proiectului.

Calendar si desfasurare concurs

Concursul se desfasoara in perioada 20 noiembrie – 9 decembrie 2015.

Se primesc intrebari pe adresa casacarol53@gmail.com pana la data de 25.11.2015, raspunsurile sunt comunicate participantilor pana la data de 29.11.2015

Predarea lucrarilor se face in format electronic la adresa : casacarol53@gmail.com pana in data de 9 decembrie ora 18:00

Proiectele vor fi transmise in format digital pdf, format A1 paginat vertical, si vor cuprinde,

plan si sectiune, scara 1:50,

detalii tehnice,persepctive si alte reprezentari, relevante in sustinere conceptului

Plansele vor fi insotițite de o prezentare/argumentare scrisa a proiectului (maxim 2 x A4)

Prezentarea scrisa va trebui sa indice, argumentele solutiei propuse, modul de realizare tehnica a solutiei, estimarea costului total, estimarea timpului necesar realizarii si riscurile eventuale în realizarea soluției.

Informatii in legatura cu materialele Holcim si Via.Rustik se gasesc pe,

http://www.holcim.ro/produse-si-servicii/produse.html

http://www.viarustik.ro/

Informatii despre Proiectul «Carol 53» se gasesc pe,

https://www.facebook.com/casacarol53/

https://casacarol53.wordpress.com/

Pentru orice alte informatii sau vizita sitului, contactati pe,

Lucian Sandu-Milea tel. 0742537986

Denis Solot tel. 0740415360

Premii

Rezultatul concursului va fi sanctionat cu trei premii.

Premiul intai 4500 Ron

Premiul doi 3000 Ron

Premiul trei 1500 Ron

Premiul intai, va constitui aconto al onorariului contractual pentru misiunea completa de arhitect. Proiectul laureat va fi dezvoltat pentru realizare, impreuna cu proprietarul si sponsorii. Proprietarul isi rezerva dreptul de a aduce modificari si/sau adaptari ale solutiei in fazele de dezvoltare a proiectului sau in timpul santierului.

Echipa Proiectului «Carol 53» va pune la dispozitia arhitectului laureat un spatiu pentru birou, pe durata de un an.

Juriu

Juriul este compus din :

Luminita Gutulescu, manager Holcim,

Dan Popovici, general manager ViaRustik,

Claudia Pendred, EBRD/BERD

Serban Sturza, arhitect,

Serban Tiganas, arhitect

Bogdan Demetrescu, arhitect, presedintele juriului

Razvan Popovici, violonist director Festivalul Sonoro

Lucian Sandu-Milea, Proiect «Carol 53»

Stefan Bortnowski, arhitect, proprietar

Juriul se va intalni in 12/13.12.2015. Autorii primelor cinci solutii preselectionate de juriu vor fi intervievati de membrii juriului. Participantii vor trebui sa fie disponibili pentru interviu in data de 13.12.

Juriul concursului este suveran, nu sunt admise contestatii.

logo carol 53

Reclame

Despre Carol 53

Casă în curs de resuscitare. Nod cultural și de voie bună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: